Te ekspresowe pączki zawsze robię na tłusty czwartek. Rodzina się nimi zajada i chce więcej
Pączki to nieodłączny element tłustego czwartku – słodka tradycja, którą celebrujemy co roku. W tym dniu każdy może pozwolić sobie na chwilę „słodkiego szaleństwa”, zajadając się tymi przysmakami z marmoladą. Według zwyczaju, kto w tym dniu zje pączka, temu będzie sprzyjać szczęście. To idealna okazja, by na moment zapomnieć o diecie i delektować się smakiem tych słodkości. Niektórzy kupują pączki w cukierni, inni przygotowują je samodzielnie w domu. Ja zawsze przyrządzam ekspresowe pączki z jednym, szczególnym składnikiem.
Jak zrobić ekspresowe pączki na tłusty czwartek?
W tym roku spróbujcie przygotować pączki w nieco zmieniony sposób. Zamiast korzystać z klasycznego przepisu, warto postawić na łatwiejszą recepturę, dzięki której ten przysmak zrobicie w naprawdę błyskawicznym tempie. Doskonałym pomysłem jest więc przyrządzenie pączków ze skyrem. Będą one cudownie puszyste, a do tego znacznie mniej kaloryczne niż te tradycyjne.
Przepis: Pączki ze skyru
Te pączki są obłędnie smaczne i mają mało kalorii
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 162 w każdej porcji
Składniki
- 2 duże jajka
- 600 gramów skyru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mąki orkiszowej
Sposób przygotowania
- Mieszanie produktówPrzesiejcie mąkę do miski, dodajcie proszek do pieczenia i wymieszajcie. Dodajcie następnie skyr, jajka i zmiksujcie całość. Róbcie to do momentu, aż uzyskacie gładkie, gęste ciasto.
- Formowanie pączkówZwilżcie delikatnie dłonie wodą i przejdźcie do formowania pączków. Weźcie kawałek ciasta i zróbcie z niego niewielką kulkę.
- Pieczenie pączkówRozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza i ustawcie grzanie góra-dół. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i przełóżcie na nią gotowe pączki. Pieczcie je przez około 25-30 minut.
Jeśli macie ochotę na więcej pysznych wypieków na tłusty czwartek lub cały karnawał, to koniecznie spróbujcie przygotować błyskawiczne faworki, które możecie jeść nawet na diecie.
Dlaczego warto wprowadzić skyr do diety?
Skyr, czyli islandzki nabiał o wysokiej zawartości białka i niewielkiej ilości tłuszczu, to doskonałe uzupełnienie naszej diety. Jest świetnym źródłem wapnia, który wspiera mocne kości i zęby, a także zawiera probiotyki korzystne dla układu trawiennego. Dzięki wysokiej zawartości białka pomaga w budowie i regeneracji mięśni, przez co jest idealnym wyborem dla osób aktywnych fizycznie. Skyr jest także niskokaloryczny, co wspomaga kontrolę masy ciała. Dzięki łagodnemu smakowi i kremowej konsystencji świetnie sprawdza się zarówno na słodko, jak i w wytrawnych daniach.